Retete vegetariene

Humus și Guacamole- beneficii și rețete

Guacamole

Guacamole e un sos originar din Mesoamerica, preparat pe bază de avocado

Beneficiile fructului Avocado:

Avocadoul scade colesterolul și lupta cu anemia. Este unul dintre cele mai hrănitoare fructe.  Continte apă, grăsimi, fosfolipide, care au funcții foarte importante în sistemul nervos, acizi grași liberi, proteine. Avocadoul se numără printre fructele proaspete cu cele mai bogate în proteine și vitamina E care este importantă deoarece susține funcțiile reproducătoare, este un antioxidant puternic, protejează împotriva cancerului și îmbătrânirii celulare. Avocadoul mai conține și vitamina B și fier și are cel mai mare conținut de fier dintre toate fructele proaspete.

Pentru a prepară Guacamole avem nevoie de:

Incrediente:

  • 2 fructe de avocado coapte
  • O roșie
  • O lingură de ceapă toccata
  • 1 ardei iute                           
  • 2 fire de coriandru proaspăt
  • Sucul proaspăt de la o lamiae
  • Sare

Tăiați fiecare avocado în jumătate, scoateți sâmburii și puneți toată pulpă într-un bol. Zdrobiți ușor cu o furculița. Adăugați ceapă, ardeii iuți, roșia și coriandrul și amestecați cu furculița până când se omogenizează bine. Asezonați, după gust, cu suc de lămâie și sare.

Trebuie să fie servit imediat deoarece, avocadoul se închide la culoare atunci când e expus la aer. 

Humusul

Humus înseamnă, de altfel, în limba arabă, chiar năut, prima rețetă de Humus fiind găsită într-o veche carte de bucate din Cairo ce datează din secolul al XIII-lea.
Humusul este o mâncare tradițională din Orientul Mijlociu ce se face din năut și tahini (sos de susan). Poate fi consumat cu pâine sau pița rumenită. Nautul este hrănitor și echilibrat, conține o cantitate mare de energie și o sursă bună pentru nutrienții cei mai importanți. Nautul poate să asigure 20% din necesarul zilnic de acid folic, minerale și proteine.

Pentru humus avem nevoie de:

  • O cană 220 de grame, năut uscat
  • Zeama de la 2 sau 3 lămâi
  • ½ cană de tahini
  • Boia de ardei
  • Pătrunjel proaspăt
  • Piper, sare
  • Ulei de măsline
  • 6 căței de usturoi tocați

Scurgeți năutul și transferați-l într-o cratiță cu apă. Aduceți în punctual de fierbere, micșorați focul și lăsăți să fiarbă neacoperit 45-60 de minute, până când cojile încep sa crape, iar năutul devine moale. Scurgeți, păstrând un pic din apă care a fiert. Într-un blender, amestecați năutul fiert, zeamă de la 2 lămâi, 2 linguri de apă în care a fiert, tahini, 3 linguri de ulei de măsline, usturoiul, chimenul și 3 sau 4 lingurițe de sare. Procesati până când se obține o pastă moale. Gărnisiți cu boia de ardei, pătrunjel tocat, măsline, piper, felii de lămâie.

Your diet is a bank account. Good food choices are good investments.     

1
Comments:

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Oana Recent comment authors
newest oldest most voted
Oana
Guest
Oana

Super rețete aștept cu nerabdare sa le încerc!!