Iubirea inteligentă şi iubirea excesivă

Couple

Acolo unde este dragoste, este viaţă.

Studiez demult toată acestă procedură între iubirea inteligentă şi cea excesivă. Societăţile noastre nu ne educă pentru a percepe emoţiile şi a le gestiona. Învăţăm cum să vorbim corect dar nu învăţăm cum să dezvoltăm limbajul emoţiilor.

M-am întrebat mereu de ce toată lumea e fericită la începutul relaţiei şi de ce după o perioadă de timp toate aceste sentimente dispar şi începi să vezi toate defectele. Am ajuns la concluzia că totul ţine de maturitate. Cu toţii avem defecte care probabil le vom descoperi pe parcurs. Trebuie însă să vedem daca suntem capabili să acceptăm aceste defecte şi să ne focusăm pe lucrurile pozitive, pe calităţile persoanei de lângă noi şi nu pe defecte.

Sunt mai mulţi factori care fac o relaţie să fie cu adevărat frumoasă. Majoritatea cuplurilor după o perioadă încep să se jignească, să nu se mai aprecieze, să fie posesivi. Văd aşa puţine cupluri care reuşesc si după mulţi ani de zile să îşi vorbească frumos şi chiar să se simtă cu adevărat fericiţi fără sa controleze persoana de lângă ei. Majoritatea problemelor ţin de starea noastră interioară. Am citit de curând o carte care ne explică cinsprezece diferenţe între iubirea bolnăvicioasă şi cea inteligentă. Cred ca exemplele date sunt cele mai potrivite, aşadar, vreau sa le împărtăşesc şi cu voi. Cartea se numeşte ,,Minţi sclipitoare, minţi antrenate” şi este scrisă de Augusto Cury.

Iată câteva puncte care mi s-au părut cele mai importante pentru ca o relaţie să fie cu adevărat fericită:

        1. Pasiunea trăieşte în mocirla nesiguranţei, iubirea inteligentă, pe terenul încrederii. 

Nesiguranţa distruge bucuria, provoacă suferinţa şi creşte teama. Încrederea stimulează calmul persoanei iubite. Dacă nu există încredere reciprocă între doi oameni, iubirea nu se poate menţine. Aşadar, dacă mai ai încă nesiguranţă şi neîncredere în oameni, poate datorită trecutului tău sau relaţiilor anterioare, nu o să reuşeşti niciodata să ai o relaţie sănatoasă. Ideea este să ai încredere dar să nu ai aşteptări. Orice om e posibil să te dezamăgească. Trebuie doar să fii conştient şi sa nu te aştepti atunci când ai încredere ca totul o să fie perfect.

     2. Pasiunea controlează paşii, iubirea inteligentă stimulează mersul înainte. 

Cine controlează paşii celor pe care îi iubeşte înseamnă că este egoist şi asfixiează libertatea. Acest tip de oameni creează obstacole în drumul celor dragi, în loc să îi stimuleze să îşi urmeze visele, să le promoveze calităţile şi să îi încurajeze să îşi asume riscuri în loc să îi oprească să le realizeze. Sunt multe cupluri care se tratează aşa. Dacă o sa fiţi puţin atenţi în jur o să vă daţi seama.

   3. Pasiunea arde de gelozie, iubirea inteligentă arde de bucurie pentru succesul celuilalt. 

Puţină gelozie nu trebuie să lipsească dintr-o relaţie, dar o gelozie puternică face parte din pasiunea bolnăvicioasă. Cel care este foarte gelos pe celălalt îşi subapreciează propria valoare. Vrea să îl domine pe celălalt deoarece nu îşi poate domina conflictele. Iubirea inteligentă în schimb oferă libertatea celui drag, gândindu-se doar la succesul lui şi îl încurajează sa se autodepăşească. Cred că este foarte important ca indiferent ce fel de relaţii ai cu cei din jur să îi incurajezi. Să le faci complimente, să le scoţi in faţă toate calităţile, pentru că asta dă încredere oamenilor şi astfel vor fi capabili de lucruri extraordinare pe viitor.  Dacă un om nu este suficient de puternic încât să nu se lase afectat de opiniile celor din jur, faptul ca aducem critici o sa îl demoralizeze mult mai puternic, blocându-i calităţiile.

4. Pasiunea nu cere dialog, iubirea inteligentă nu supravieţuieşte fără el. 

Pasiunea se poate întreţine doar cu săruturi, sex, mângâieri şi unele conversaţii superficiale. Pe lângă aceste cerinţe, iubirea inteligentă presupune şi alte nevoi mai complexe. Comunicarea este cea mai importantă.Unele relatii nu sunt fericite deoarece unii tind sa se preocupe doar de ei si nu de fericirea celuilalt, desi in vorbe afirma contrariul.

A iubi înseamnă să fii fericit de ceva: fără condiții, fără judecăți, fără așteptări.

1
Comments:

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Iacob Bindiu Recent comment authors
newest oldest most voted
Iacob Bindiu
Guest
Iacob Bindiu

Un articol foarte bun. Scris frumos. Bravo, Alina!
Succes cu acest proiect!