Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor

Este unul dintre cele mai apreciate monumente de arhitectură gotică din România. Este situat în Hunedoara. Castelul se numără printre cele mai frumoase castele din lume fiind în top. Este cea mai mare construcție medievală cu funcționalitate militară și civilă. Castelul a fost construit în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara.

Legenda corbului

Bazonul Corvinilor poartă ca inscripție un corb cu un inel de aur în cioc. Ioan de Hunedoara era fiul necunoscut al lui Sigismud de Luxenbourg, pe vremea când era rege al Ungariei, cu o femeie frumoasă pe nume Elisabeta care locuia în Țara Hațegului. În speranța că o să-și spele păcatele și rusinea regele își însoară unul din fii cu Elisabeta și îi oferă acestuia un cadou, un inel de aur pentru copilul care se va naște. În timp ce proaspăta femeie călătorea, ineul este uitat de Elisabeta pe un steag și furat de un corb, atras de strălucirea prețiosului metal. Ioan de Hunedoara , copil pe atunci, ia un arc și străpunge corbul în zbor, după care recuperează inelul. Odată ajuns la palat se laudă cu isprava în fața regelui și acesta fiind impresionat decide ca simbolul familiei să fie corbul cu inel în cioc. Numele familiei provine din latină , unde cuvântul „Corvus” înseamnă „Corb” și reprezintă înțelepciunea și longevitatea.

 castel

 

 Apă ai, inimă n-ai.

Cel mai mult m-a impresionat legenda fântânii.

Se spune despre această fântână că a fost săpată de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le-a promis ca îi va elibera la finalizarea lucrării. Animați de speranța eliberării prizonierii sapă în stîncă timp de 15 ani până la 28 de metri adâncime și reușesc să găsească prețioasa apă. Între timp, Ioan de Hunedoara murise iar soția sa, Elisabeta Szilaghi, a decis să nu respecte cuvântul dat de soțul ei și ordonă uciderea celor trei prizonieri. Ca ultimă dorință cei trei turci au cerut permisiunea de a scrie pe cheile fântânii o inscripție ce spune: “Apă ai, inimă n-ai”, ca un reproș pentru promisiunea făcută și nerespectată. Traducearea inscripției făcută de Mihail Gubloglu ne spune că “cel ce a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică.

 

Monumentul Castelul Corvinilor are o atracție aparte datorită construcției variate și a stilului. Are 42 de încăperi și o suprafață de 7000 de metri pătrați. Pentru mai multe detalii, recomand să faceți o vizită deoarece e un castel divin.

Comments:

avatar